אחת השאלות ששואלים אותנו הכי הרבה היא "איך מרחיקים נחשים מאיזור הבית?".
בכדי לענות על השאלה הזו כדאי להכיר במעט את ה"אינטרסים" של הנחש.
על מנת לשרוד הנחש זקוק בעיקר לשני משאבים: מזון ומחסה, אם נצמצם את הסיכוי שהנחש יוכל להתנחם באחד מאלו באיזור הבית עשינו את רוב העבודה.
מקורות מזון (סיבה להגיע)
מכיוון שנחשים ניחנו בחוש ריח מפותח במיוחד הם מסוגלים לגלות מקורות מזון ממרחקים. אם בבית או בסביבתו נמצאים מקורות מזון, סביר להניח שהנחשים שברדיוס הקרוב יגלו זאת ויפעלו בכדי לאתר את מקור המזון ובכך יתקרבו לסביבת הבית.
מקורות מזון המושכים נחשים הם לרוב ריבוי של מכרסמים (עכברים, חולדות, אוגרים) או ציפורים (יונים, תוכונים, תרנגולות וציפורי שיר למינהן), בין אם כחיות בר ובין אם כחיות מחמד.
במקרה של חיות בר (מלבד יונים, עכברים וחולדות) לא ניתן לעשות דבר, מכיוון שאלו מינים מוגנים על פי חוק ואסור להדבירם או לפגוע באורך החיים שלהם בשום צורה.
במקרה של מזיקים למינהם ניתן להדביר באיזור הבית ובכך להימנע מביקורים לא רצויים של נחשים.
מקומות מחסה (סיבות להישאר)
אם נחש בכל זאת הגיע לאיזור הבית, ניתן לצמצם את השהות שלו באיזור ע"י צימצום מקומות המסתור האפשריים. מקומות מסתור אהובים על נחשים הינם ערמות גזם, פלטות עץ ואסבסט, עשבייה גבוהה, מחסנים מבולגנים וכל ה"ג'אנקיות" למינהן. סדר ונקיון באיזור הבית והחצר מצמצמים את הסיכוי שהנחש ישאר באיזור.
מיתוסים (בלי סיבה)
בין המיתוסים הנפוצים כ"טיפים להרחקת נחשים", אפשר למצוא הצעות כמו: פיזור סיד, חצץ, שברי ביצים, חומץ, גללים של אריות ועוד. כיום אין חומר או מכשיר המוכר מדעית כיעיל בדחיית נחשים ולכן אין לנקוט בפתרונות מסוג זה.
אטימת הבית
נחשים ידועים כבעלי כושר עבירות גבוה, הם מטפסים ושוחים מצויין ויכולים להזדחל דרך חריצים מזעריים. בכדי למנוע כניסה של נחש הביתה יש לסגור כל פתח אפשרי בשלד הבית החיצוני. רווח של כמעל חצי ס"מ מתחת לדלת, חלונות ללא רשת, גג רעפים, קיר "שפריץ", צמחים מטפסים וענפי עצים הנושקים לבית, כל אלו מאפשרים לנחש גישה קלה אל תוך הבית.
במקרה ונמצא נחש בקירבת הבית יש לקרוא ללוכד נחשים מורשה של רשות הטבע והגנים בכדי שיעבירו למקום הרחוק ממגורי אדם ובכדי לא להסתכן בהכשה. שתפו את הפוסט הזה עם חברים ועזרו להם להכין את החצר לקיץ.
(בתמונה שלוון קווים המציץ מתחת לגזע עץ המונח בחצר)
רוצים ללמוד עוד על זוחלים ודו-חיים בישראל?