זוחלים ודו-חיים בישראל - מדריך שדה

שלוון קווים

הבלוג

מתי הסיכוי הגבוה ביותר לפגוש נחש?

מתי הסיכוי הכי גבוה לפגוש נחש בישראל?

בשביל רוב האנשים מפגש עם נחש אינו דבר שהם מצפים לו בכליון עיניים, אבל כחלק מהחיים במדינה עם אקלים חם, לא תמיד אפשר להתחמק מהמפגש הזה. בשנת 2010 החלטתי לשלב בין האהבה שלי לעולם הזוחלים והצילום ובין הכישורים שרכשתי כמתכנת ומנהל מוצר בהיי-טק ויצרתי מדריך אינטרקטיבי (snake-id.com) המאפשר לאדם מן הישוב לקבל תוצאות זיהוי אפשריות לנחש שראה, על סמך מאפיינים של צבע, דוגמא, אורך ומיקום בארץ.

עם השנים המודעות למדריך גדלה ובשנים האחרונות האתר עומד על קרוב ל-100,000 בקשות זיהוי בשנה. כמות הנתונים (האנונימית) שהצלחנו לאסוף מאפשרת לנו לראות בבירור את דפוס הפעילות של נחשים בישראל, שכן מפגש עם נחש מניע אנשים להגיע אל המדריך זיהוי שלנו.

מניתוח הנתונים מתחילת שנת 2014, מתקבל דפוס ברור:

- בחודשי החורף הקרים (דצמבר, ינואר, פברואר) הסיכוי לפגוש נחש הוא הנמוך ביותר, שכן רוב הנחשים שהינם בעלי "דם קר" (יכולת מוגבלת לווסת את טמפרטורת הגוף) מורידים פעילות באופן משמעותי.

- בחודשים מרץ ואפריל, במקביל להתחממות מזג האוויר, נצפית עלית פעילות הדרגתית ובמאי נצפית פעילות שיא, ככל הנראה בהתאם לעונת הרבייה של רוב מיני הנחשים בישראל.

- בחודשים יוני עד ספטמבר ישנה מידת פעילות בינונית, אך עדיין גבוהה בהרבה מחודשי החורף.

- החל מאמצע ספטמבר נצפית מגמת עליה בפעילות, אשר לפחות בחלקה נובעת מהופעת פרטים צעירים שבקעו/הושרצו בשנה זו. רמת הפעילות דועכת לקראת שובו של החורף.

השילוב של אתר אינטרנט עם דוחות מסודרים מאפשר לנצל את הדאטה המתבסס על כ-100,000 תצפיות בשנה ולהציג את "גרף ההפעילות השנתית" המצורף שלא משאיר מקום לספק לגבי מתי הסיכוי הכי גדול שלנו להיתקל בנחש פעיל בישראל.

מתי הסיכוי הגבוה ביותר לפגוש נחש?

עוד מהבלוג...

איך מרחיקים נחשים מאיזור הבית

איך מרחיקים נחשים מאיזור הבית

נתקלם בנחש? כך תזהו אותו

נתקלם בנחש? כך תזהו אותו

הבדלים בין צפע לזעמן המטבעות

הבדלים בין צפע לזעמן המטבעות

סיפורם של הנחשים השחורים בישראל

סיפורם של הנחשים השחורים בישראל

 

רוצים ללמוד עוד על זוחלים ודו-חיים בישראל?